Îți construiești casă … apelează la un proiectant

Întâmplător sau nu, de la jumătatea anului trecut părinţii mei s-au apucat de pregătit documentaţiile pentru casa ce urmeză a o construi imediat ce căldura își va face simţităprezența. În teorie totul părea a fi atât de simplu, însă această etapă de întocmire a documentațiilor și obținere a avizelor, după parerea mea pare a fi dificilă decât construcția în sine. În ceea ce priveş etapele unui proiect de casă, lista începe cu consultările iniţiale, urmată de definitivarea şi verificarea unui proictului şi se finalizează cu documentația de autorizare şi construcţie.

aia5

Povestea noastră a început certificatul de urbanism, care se pare ne-a dus cumva în eroare, acesta fiind eliberat în doar câteva zile. Următorul pas pe care noi l-am făcut a fost acela de a contacta un proiectat, în vederea realizării acelui proiect de casă, care se pare a fost sursa noastră de inspiraţie în ceea ce priveşte realizarea proiectului. În ciuda faptului că noi aveam în minte o imagine per ansamblu (a exteriorului) a viitoarei construcţii, proiectarea acesteia pe hârtie a foat mai dificilă, unul dintre motive constituindu-l faptul că eram indecişi cu privire la aşezarea şi compartimentarea interiorului.

aia8

Din acea casa fără etaj, astăzi s-a ajung la o casă alcătuită din subsol, partiei și etaj, modificare ce a condus către modificarea certificatului de urbanism solicitat în primă fază.  Acoperișul clasic a fost înlocuit cu o placă de beton, ce ne va permite ca vara să ne trasformăm partea de sus a casei într-o mini terasă cu mese, scaune și umbreluțe. În concluzie, pot spune că actualul nostru proiect, a suportat mai n modificări, până am reușit să ajungem la un punct comun (familia mea fiind formată din patru membri, deci fiecare cu variantele lui).

aia7

În întâmpinarea noastră a venit echipa de proiectanţi, care ne-au oferit sugestii referitoare la compartimentarea casei, în aşa manieră încăt să îmbine toate ideile celor 4 membri ai familiei. Ideea de bază în ceea ce priveşte compartimentarea casei, a fost aceea ca în interior casa să dispună de 4 dormitoare, un living, o bucătărie, două băi şi un dressing unde să ne depozităm hainele, problemă cu care ne-am confruntat mereu la apartament. În primă fază noi ne-am dorit o casă fără etaj, însă aceştia ne-au sugerat să renunţăm la ideea, în favoarea unei  case cu eta, ba chiar şi cu subsol.

aia9

Explicaţia cu care au venit proiectanţii, a fost aceea că având în vedere că suprafaţa de teren este destul de mică, iar proiectul pe care noi îl dorim se extinde pe o suprafaţă destul de extinsă, recomandat ar fi să ne extindem pe verticală şi nu pe orizontală. De asemenea, noutatea cu care au venit ei a fost aceea a subsolului, care se pare va ţine loc de garaj şi beci, eventual şi o sală de sport de care vor beneficia toţi membrii familiei.

aia88

Acoperișul clasic a fost înlocuit cu o placă de beton, ce ne va permite ca vara să ne trasformam partea de sus a casei într-o mini terasă cu mese, scaune și umbreluțe. În concluzie, pot spune că actualul nostru proiect, a suportat mai n modificări, până am reușit să ajungem la un punct comun (familia mea fiind formată din patru membri, deci fiecare cu variantele lui).

aia10

Rezumând toate cele menţionate anterior, după îndelungi discuţii purtate între echipa de proiectanţi şi familia mea, urmat etapa realizării documentaţiei tehnice ( D.T. –ul care se dezvoltă în proiectul tehnic, documentaţia scrisă si desenată, respecitiv P.Th. Proiectul tehnic şi detaliile de executie (P.Th.+D.E.)  ce se elaborează de către cadre tehnice de specialitate (arhitect, inginer de rezistenţă, ingineri de instalaţii) ce contine toate informaţiile necesare execuţiei unei constructii), de care s-a ocupat strict echipa de proiectare.

aia4

Dacă în ceea ce priveşte aspectul casei, toţi membrii familiei şi-au dat cu părerea, în ceea ce priveşte detaliile tehnice (materialele folosite, structură, rezistență, etc) s-a ocupat doar tata, el fiind expert în acest domeniu. Cu alte cuvinte, tot ce a făcut el în această privinţă a fost să se pună de acord cu proiectanţii, aceştia venind şi de această dată cu sugestii şi soluţii la toate problemele si detaliile evidenţiate de tata.

aia3

Partea mai dificilă după părerea mea a fost aceea în care am fost nevoiți să obținem avize necesare autorizație construcție (electricitate, alimentare cu apa şi canalizare, gaze, salubritate etc.), care la rândul său, fiecare în parte a avut în spatele său o documetație de întocmit. Recunosc că dacă de acestă ”operațiune” nu s-ar fi ocupat tot echipa de proiectare, probabil că nici în acest moment documentația casei nu ar fi fost gata.

aia2

Un detaliu important pe care firma de s-a ocupat de proiectarea case, la avut în vedere a fost colaborarea cu un cadastrist, care se pare a fost intrmediar între proiectat și oficiul de cadastru, de unde au fost nevoie de o serie de documente tehnice ( DTAC) legate strict de suprafața de teren, pe care urmeaza a construi casa mult visată. Cu alte cuvinte, obținerea extraselor de carte funciară ce se eliberează la câteva zile după solicitare, dar și de studiul topografic, studiu geotehnic, studiu de fezabilitate, de a căror realizare se ocupă cadastristul, a rămăs tot în seama firmei de proiectare.

aia1

În ceea ce privește proiectul casei (PAC),necesar la obținerea autorizației de construcție, a fost nevoie de o strânsă colaborare între noi, viitori posesori ai construcției și proiectant… mai mai bine spus echipa care s-a ocupat de realizarea proiectului. Probabil că pe parcursul celor câteva săptămâni în care i-am tot vizitat, au ajuns mai mult ca sigur să se plictisească  de noi, unul dintre  motive fiind acela că de câte ori le treceam pragul, făceam câte o modificare la proiect.

aia6.jpg

Toate acestea fiind spuse, dacă vorbim de elaborarea unui proiect de casă, avize şi tot felul de detalii cu privire la acesta, tot ceea ce trebuie să facem, pentru a ne uşura muncă, este să contactăm o firmă de proiectare şi problema e ca şi rezolvată.

 

Acest articol este scris pentru Spring SuperBlog 2018.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s