Iepurașul a venit … :)

Încă din cele mai vechi timpuri Paștele a fost considerată cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, fiind sărbătorită pentru prima dată în jurul anului 1400 înainte de Hristos. Paștele este o sărbătoare creștină ce se comemorează o singură dată pe an marcând Învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu,  în a treia zi după răstignirea Sa.

pastelui-moment-de-liniste-sufleteasca_c751064014c1d1

Paștele  nu este o sărbătoare cu o data fixă, astfel că se serbătorește  întotdeauna în duminica urmatoare primei luni după echinocțiul de primavară, în timp ce numele sărbătorii provine din cuvântul ebraic „pesah”, care semnifică „trecere” şi vine din termenul egiptean ce are acelaşi înţeles „paseh”.

Sărbătoarea creștină care cheamă creștinii să ia Luminină Sfântă este Paștele, noaptea Învierii Mântuitorului aducând în sufletele acestora bucuria unică a Învierii, veste  care se se transmite prin salut și persoanelor din jur (timp de 40 de zile până la Înalțare) „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”.

13062304_10209419339945426_3924061903923681244_n

 

Pe lângă conotații religioase, Paștele este asociat cu mai multe obiceiuri și tradiții, astăzi cea mai des întâlnită fiind povestea Iepurașuilui de Paște care își are originile in Germania anilor 1500, ani în jurul cărora s-au descoperit primele dovezi ale legendei acestuia.  Povestea Iepurașului de Paște este respectată în mai multe țări europene, copii cuminți primind de la acesta ouă de ciocolată colorate și dulciuri.

Una dintre legendele Iepurașului de Paște este asociată cu vremea festivalurilor pagane dedicate zeitei Eostre – zeita Lunii și Primăverii, perioadă în care aceasta a  găsit într-o iarna o pasare rănita pe câmp si, pentru a o salva de la moarte, zeița a transformat-o într-o iepuroaică care făcea oua. Tradiția spune că pentru ai mulțumi zeiței, iepuroaica a început să decoreze ouale făcute, dăruindu-i-le apoi zeiței ca răsplată. Iepurașii fac parte din această legendă  datorită faptului că sunt un simbol al lunii (zeiței Eostre), fiind puternic legaţi de lună în tradiţia păgână, afirmîndu-se că  ciclurile lunii determină în ce zi sărbătorim Paştele în fiecare an.

easter-rabbit

Tradiția prin care ouăle colorate și cele de ciocolată sunt ascunse prin grădini, copii fiind nevoiți să le găsească este asociată mai mult ca sigur cu povestea femeii ce își creștea singură cei șapte copii rămași fără tată. În acel an femeia neavând ce să le ofere cadou copiilor, a vopsit câteva ouă pe care le-a ascuns în grădină, isr în dimineața Învierii a trimis copii în curte spunându-le că îi așteaptă o surpriză, gălăgia acestora speriind un iepuraș ce  se odihnea într-un colţ al grădinii. Curiozitatea ia facut pe copii să mergă la locul de unde a ieșit iepurașul, găsind acolo ouăle vopsite de mama lor, fiind  convinși că au fost aduse de iepuraș.

Astăzi, Iepurașul de Paste a rămas o tradiție în toată lumea cu mici diferențe în funcție de tradițiile fiecărui loc unde își face simțită prezența. În timp ce iepurașul în originile germane și celtice simbolizează fertilitatea și venirea primăverii, Egiptului antic îl asocia cu reîncărnarea, credință ce a fost preluată de la greci, transmisă romanilor, mai târziu fiind transmisă tuturor europenilor. Chinezii consideră iepurele  o  creatură  care locuiește pe Lună, unde activitatea sa principală  este  măcinarea orezului, esența vietii poporului chinez.

Cum-sa-i-spui-copilului-adevarul-despre-Iepurasul-de-Paste-

Indiferent de natura sa păgână sau creştină, Iepurele de Paşte este un personaj recunoscut în toată lumea, pe care îl asociem cu drag  Sărbătorii  Paştelui.

 

Un Paște Fericit !!!!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s